Budi kao mi

21.05.2021.

„Mir je moj đir“ projekt je osnaživanja učenika osječkih srednjih škola stjecanjem novih znanja i vještina te interaktivnim i uključivim obrađivanjem ključnih tema vezanih za nasilje među djecom i mladima te druga rizična ponašanja. Kao partnerska škola u projektu kojeg provodi Dječji kreativni centar „DOKKICA“ u utorak, 18.5.2021. godine organizirali smo održavanje predstave „Budi kao mi“ za učenike 2.b razreda. Predstavu na temu vršnjačkog nasilja osmislili su i izvode osječki srednjoškolci po metodi kazališta potlačenih. Učenici naše Škole imali su priliku aktivno sudjelovati u predstavi. Mogli su zamijeniti pojedinog glumca i preuzeti njegovu ulogu u određenim scenama, te osmisliti drugačija rješenja problemskih situacija iz predstave. Evo nekih njihovih iskustava.
„Ovo iskustvo mi je ostavilo pozitivan dojam te sam kroz glumu i mogućnost da budem u ulozi potlačenog i tlačitelja vidio svijet iz drugog kuta gledanja.“ (Mato)
„Drago mije što sam imala priliku sudjelovati u demonstraciji kazališta potlačenih i odigrati ulogu prijateljice potlačene. Moja je ideja bila da izdvojim pozitivne karakteristike tlačitelja te na taj način prekinem začarani krug nasilja. Mislim da sam u tome uspjela.“ (Katarina)
„Bilo je zanimljivo i izazovno iskustvo uživjeti se u ulogu okružena novim licima. Drago mije što sam bila dio ovog projekta i na neki način doprinijela rješavanju problema među mladima – vršnjačkog nasilja.“ (Elizabeta)
„Projekt je zorno prikazao važnu životnu pouku: nasilje se ne rješava nasiljem. Kada se koristimo dobrim riječima umjesto pogrdnima u rješavanju takvih situacija, možemo doći do rješenja problema.“ (Enya)
„Bilo je zanimljivo biti u neposrednom sukobu s „nasilnicima“ i izazovno uzvratiti im dobrim riječima jer su njihovi postupci izazivali da vratimo istom mjerom. Zahvalna sam na danoj prilici i mogućnosti da sudjelujem u ovom projektu.“ (Ana)
(tekst priredila K. Vilić Baltić)

Autor:

Scroll Up