65. glazbene svečanosti hrvatske mladeži u Varaždinu i Smotra zborova katoličkih gimnazijskih zborova Hrvatske – 5. do 8. svibnja 2022.

11.05.2022.

Logo_grb

Raduje nas vijest kako je ranije nagrađivani Pjevački zbor Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti u Osijeku, kojim ravna profesorica glazbene umjetnosti Zrinka Andrić, i ove godine, nakon plasiranja u Belišću na županijskom natjecanju, nastupio i u svečanoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, u četvrtak, 5. svibnja 2022. na 65. glazbenim svečanostima hrvatske mladeži koji su po svom karakteru državno natjecanje osnovnoškolskih i srednjoškolskih zborova. Zbor se natjecao u D kategoriji – kategoriji troglasnih mješovitih zborova srednjih škola. Na nastupu je osim skladbe „Voćka poslije kiše” autora Adalberta Markovića, koju su obavezni bili izvesti svi zborovi te kategorije, zbor otpjevao još tri skladbe: „Nebesa silna” Benedetta Marcella, „Ave verum corpus” Wolfganga Amadeusa Mozarta uz klavirsku pratnju Sare Vitovski, te „Slavonske slike” Branka Starca sa stavcima „Ej lipo ti je”, „Djevojčica spava” i „Daj Kato”.  Svojom izvedbom programa, unatoč dvogodišnjoj pandemiji i nemogućnosti rada, zbor je prema prosudbi žirija, ostvario visok rezultat od 87,60 bodova i time osvojio srebrnu plaketu i ukupno treće mjesto u svojoj kategoriji.

Ove  godine zboru se iznimno dogodilo povezivanje dvaju velikih događanja: natjecanje u Varaždinu i Smotra zborova katoličkih gimnazijskih zborova Hrvatske, kojoj se zbor redovito i rado odaziva. Riječ je o smotri kojoj je svaki put drugi grad grad-domaćin. Ove godine, na veliko zadovoljstvo pjevača bio je to grad Split u vrijeme najvećeg splitskog blagdana, blagdana sv. Duje!

Pun dojmova i vedrog duha, te daljnjeg iščekivanja zbor se nakon natjecanja i noćenja u Varaždinu, zaputio u grad Split u kojem je domaćin bila Nadbiskupska klasična gimnazija „Don Frane Bulić“ na čelu s iznimnom organizatoricom i koordinatoricom i inače, prof. glazbene umjetnosti te škole, s. Lidijom Matijević. Ovo veliko događanje zborova započelo je u subotu, 7. svibnja u 18 sati zajedničkom svetom misom u velikoj kapeli Nadbiskupskog sjemeništa prilikom koje je svaki zbor izveo po jednu pjesmu u okviru ranije dogovorenog liturgijskog pjevanja, a zbor IKG-a otpjevao je tada pričesnu pjesmu “Ave Verum” Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Po završetku mise uslijedila je i sama Smotra u svečanoj dvorani Sjemeništa na kojoj je sudjelovalo ukupno pet zborova katoličkih škola Lijepe naše: Mješoviti zbor Nadbiskupske klasične gimnazije „Don Frane Bulić” iz Splita pod ravnanjem prof. s. Lidije Matijević, Djevojčki vokalni sastav Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti iz Virovitice kojim je ravnala prof. Andrea Grdenić, Schola cantorum Franjevačke klasične gimnazije iz Sinja s pravom javnosti pod vodstvom prof. Andre Čale, Zbor Nadbiskupske klasične gimnazije iz Zagreba pod ravnanjem prof. Ankice Juričić i naš zbor Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti iz Osijeka. Svaki je zbor izveo po dvije pjesme, a zagrebački i osječki zbor nastupili su s nagrađivanim dijelom programa koji su izvodili na prethodnom natjecanju u gradu Varaždinu. Smotra je završila zajedničkom pjesmom  „Splite moj”, te blagovanjem u atriju škole. A tada, kako to već tradicionalno biva, jedan od zborova ponese berdu i ostale tambure, te uslijedi najtopliji dio susreta, spontano druženje uz nizanje zajedničkih pjesama od kojih najdojmljivija svakako bude „Lijepa li si” M. Perkovića Thompsona gdje pjevači u velikom kolu, isprepleteni u veliki zagrljaj, tekstom i srcem dotiču sve krajeve lijepe naše iz kojih i sami dolaze, a na tamburama se nizanjem daljnjih zajedničkih pjesama spontano izmjenjuju učenici okupljenih škola. Tako je bilo i ovaj put. Vrlo toplo, mladenački radosno, razdragano i nadasve dojmljivo, te zasigurno da će trajno svima ostati zacrtano u sjećanju.

Osim smotre, učenici su, zajedno sa svojim splitskim domaćinima, od 10 sati imali priliku sudjelovati, u procesiji i centralnoj svetoj misi na splitskoj rivi, prilikom svečanosti obilježavanja dana grada Splita i zaštitnika sv. Duje, te naknadno, na nekom od štandova uz rivu kupiti za uspomenu poneki drveni predmet, kako je to već običaj, i doživjeti cjelodnevni, pravi splitski „šušur”.

Dan poslije, a prije samog polaska, prijepodnevnu nedjeljnu sv. misu kod Isusovaca mladi su pjevači obogatili pjevanjem. Na povratku kući, uz odmorište Krka, ukazala se prilika doživjeti pogled s dvaju vidikovaca na prekrasnu ljepoticu, rijeku Krku, Prokljansko jezero i pravi otkriveni biser toga kraja  – gradić Skradin u koji su se na kraju i spustili s autoceste i doživjeli susret s bogatom poviješću stare rimske Scardone, obišli svetište Male gospe, točnije, unutrašnjost crkve (katedrale) Rođenja blažene djevice Marije, izgrađene na ruševinama džamije koju je turska vlast izgradila na temeljima stare predromaničke crkve srušene u vrijeme turske vladavine u Skradinu. Upoznavši se sa slikom Sv. Joakima, Sv. Ane i Marije kao djeteta, te nizom od 6 oltara, među kojima i oltar Male gospe s kopijom izvorne slike „Gospe i djeteta” sa srebrnim okvirom, slikama Navještenja i Getsemanija, a na obnovljenom stropu i sa slikom sv. Jeronima, zaštitnikom grada Skradina, te orguljama iz 18. st.,  pjevači su spontano zapjevali nekoliko pjesama u čast Gospi, pomolili se, obišli pitoreskne uličice, rivu, a neki i plažu na Krki gdje su se i okupali.

Uz samo odmorište Krka, ispred 3,5 metra visokog bijelog kipa Gospe od puta, koji je ujedno i najviši kip Majke Božje u Hrvatskoj, poput mnogih putnika, pjevači su se pomolili i zatražili blagoslov i sretno pristizanje na odredište, natrag u Osijek, uz tako drag im napjev „Zdravo djevo”.

Na samom kraju, osim s nagradom, sad već promukli pjevači pod vodstvom prof. Andrić i u pratnji prof. G. Kolarić vratili su se u Osijek prepuni pozitivnih dojmova, duhovno i kulturno obogaćeni, a posebno zahvalni na gostoprimstvu splitskih domaćina, te sretni zbog novih prijateljstava sklopljenih u prethodnim danima. Ujedno je prikaz ovog četverodnevnog putovanja, zgusnutog događanjima svake vrste i pozivnica novim pjevačima ove škole ili onima koji će to upisom tek postati, da se priključe zboru i udruže svoje glasove za neka iduća glazbena događanja i putovanja koja i nisu moguća bez priliva novih članova, nakon što svaki put ode jedna generacija maturanata, najčešće i najboljih pjevača. Našem zboru i njihovoj profesorici Zrinki Andrić od srca čestitamo i želimo puno uspjeha u daljnjem radu i nadahnuća za nova glazbena ostvarenja.

 

 

Pripremile Zrinka Andrić prof., i Gabriela Kolarić, prof.

Autor: