Projekt „Glazba nas spaja“

10.05.2023.

U projektu iz predmetnog područja fizika koji je trajao od rujna 2022. do svibnja 2023.sudjelovali su učenici 3.b razreda naše škole (Laura Ovničević, Kristina Pavošević, Katarina Galinec, Petra Pavić, Ana Kragujević, Lucija Lukić) pod mentorstvom prof. Mirele Macelaru i učenici četvrtih razreda Gimnazije A. G. Matoša iz Đakova pod mentorstvom prof. Mirte Lulić.
Učenici su imali zadane aktivnosti (priprema za rad, postavljanje hipoteze, izrada instrumenata, mjerenje i prilagodba izrađenih instrumenata zadanim parametrima).
Cilj projekta bio je izrada glazbenih instrumenata jednostavnim priručnim materijalima, ispitivanje fizikalnih svojstava zvučnih valova pomoću radnog listića sa zadacima koji će se rješavati koristeći napravljene instrumente, te razvijanje suradničkih vještina.
U prvoj fazi istraživanja učenici su prvo osmislili instrumente koje će izraditi i pomoću njih objasniti neka svojstva valova. Učenici naše škole izradili su gitaru, harfu, Panove svirale, ksilofon, a učenici gimnazije iz Đakova su izradili i ‘novi’ instrument, na kojem su baždarili određene note te uspjeli odsvirati jednostavne melodije.U prilogu možete pogledati fotografije.
U drugoj fazi istraživanja napravili su radni listić s teorijskim dijelom, priborom koji će koristiti, kratkim uputama i zadatcima istraživanja.
U trećoj fazi učenici su izvođenjem eksperimenta, te digitalnim programom za obradu zvuka mjerili dane vrijednosti i određivali valna svojstva.
Uz sve školske obveze svoje slobodno vrijeme posvetili su dodatnom radu iz fizike 😊.
3. svibnja 2023. održali smo završnicu projekta „Glazba nas spaja“ u dvorištu naše škole.
Učenici trećih razreda rješavali su zadatke koje su osmislili učenici četvrtih razreda i bilježili mjerenja u pripremljene radne listiće, a učenici četvrtih razreda izvodili su njihove pokuse.
Nakon odrađenih zadataka učenicima su se pridružili i drugi učenici koji nisu bili sudionici projekta, ali su vrijedno isprobavali instrumente. Profesorice su podijelile diplome sudionicima projekta.
U prilogu možete pogledati fotografije završnice projekta „Glazba nas spaja“.
Uz sudionike projekta, veliku podršku dobili smo od ravnatelja obje škole, profesora, učenika i psihologinja Katarine Vilić-Baltić, te Josipe Hardi. Učenici sudionici iskazali su želju za novim suradnjama.

Autor: