Kultura antičkoga Rima

AUTOR PROGRAMA : Matija Zorić, prof.latinskog i grčkog jezika

Isusovačka je klasična gimnazija, prigodom Dana škole i otvorenja novosagrađenih prostorija škole, 17. ožujka 2006. godine prezentirala javnosti projekt “Kultura antičkoga Rima”.

Projekt je napravljen u suradnji s Ugostiteljsko-turističkom školom Osijek, koja je pripremila hranu za taj dan prema recepturi starih Rimljana, te Školom za tekstil, dizajn i primijenjenu umjetnost, koja je izradila kostime.

Projekt je dao cjelovit prikaz javnog i privatnog života antičkih Rimljana 1. stoljeća (Carsko doba) kroz sljedeće radionice i predstave:

a) Prikaz života u bogatoj patricijskoj obitelji

b) Prikaz života u kući siromašne plebejske obitelji

c) Rimska taverna – restoran i krčma u kojoj se gostima poslužuju jela i pića Rimljana prema sačuvanim antičkim receprima (Apicijeva kuharica)

d) Mamertinska tamnica

e) Rimski obrti, vještine i zanati

f) Trimalhionova gozba – učenici u živim ulogama predstavljaju bogataša Trimalhiona i njegove goste na egzotičnoj gozbi uz autentičnu glazbu i ples raznih zabavljača

g) Rimsko kazalište – izvedba antičke komedije

h) Nosiljka – učenici u ulozi robova nosača nose posjetitelje u nosiljci

i) Kolonija gubavaca

Ispred svake od ovih navedenih grupa dolazili su učenici vodiči koji su stručno objašnjavali pojedinosti iz života starog Rima. Unutrašnjost škole, kao i samo dvorište škole, bilo je pretvoreno u pravi mali antički grad.

Želeći što bolje predstaviti svakodnevni javni i privatni život antičkih Rimljana, u ovom su projekti sudjelovali svi profesori, učenici i ostali djelatnici škole.