Škola Dokumentarnog Filma

VODITELJI PROJEKTA: Tomislav Špiranec, vjeroučitelj i Vera Bilandžić, prof. hrvatskog jezika i književnosti

U rujnu 2009. godine u organizaciji Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti u Osijeku održala se 4. Međunarodna škola dokumentarnog filma. Sudjelovali su učenici iz Mađarske, Slovačke, Rumunjske, Litve i Hrvatske.

Škola je trajala od 20. do 25. rujna 2009., a za to vrijeme u potpunosti su snimljeni materijali i montirana tri dokumentarna filma; o gradu Osijeku, o Kopačkom ritu i o samoj školi filma.

Nastava se održavala svaki dan, a za vrijeme montiranja i po cijeli dan. Voditelji su radionica bili profesorica hrvatskoga jezika iz Isusovačke klasične gimnazije, Vera Bilandžić, novinarka Nove TV, Anita Delaš i isusovac pater Jerko Ban koji su sudionike učili o osnovama dokumentarnog filma, produkciji i tehnikama TV reportaže.

Sudionici su navečer imali priliku za bolje upoznavanje i usavršavanje engleskog, uz druženje u rezidenciji Družbe Isusove ili uz šetnju po Osijeku. U petak, zadnji dan škole filma, održana je prezentacija radova koju su popratili učenici IKG-a i mediji.

No, osim članka u novinama i radio emisije uživo, sudionicima će zasigurno uvijek ostati u sjećanju uspomene na neponovljivu atmosferu u školi filma, a mnogima i želja za povratkom u grad Osijek.