Proslava 20. godišnjice osnutka škole

20.03.2018.

Proslava 20. obljetnice Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti u  Osijeku

Na blagdan sv. Josipa,  zaštitnika Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti u Osijeku, 20. ožujka 2018. godine, proslavljena je 20. obljetnica njezina postojanja.

Proslava je započela svečanom svetom misom, koju je u crvki sv. Mihaela, u osječkoj Tvrđi, predvodio mons. dr. Marin Srakić, đakovačko-osječki nadbiskup u miru. U koncelebraciji su, uz provincijala Hrvatske provincije Družbe Isusove, o. Dalibora Renića, bili: o. Sebastian Šujević, sadašnji ravnatelj Škole, o. Pero Mijić Barišić, ravnatelj Škole u osnivanju, dakle na samom početku, o. Ivan Matić i o. Ivica Musa, bivši ravnatelji Škole, o. Zdravko Knežević, superior Rezidencije u Osijeku, vlč. Ivan Vidaković, župnik domaćin, o. Stipo Balatinac, bivši vjeroučitelj Škole, a sada magistar novaka u Splitu.

Nadbiskup je u propovijedi stavio svima za uzor sv. Josipa, čovjeka vjere, čovjeka raspoloživosti, čovjeka pravedna, čovjeka koji nas uči kako prihvatiti nepredviđene sudare Boga s našim životom. Potaknuo je roditelje i nastavnike na slogu u procesu odgajanja.

Nakon svete mise slijedili su govori. Prvi je govor održala bivša učenica, Željka Beker, sada Migić, koja se prisjetila početaka, jer ona pripada prvoj generaciji učenika upisanih u našu Školu. Prikazala je upis njih, 23 avanturista, koji nisu znali što ih čeka, kao put u Obećanu zemlju. Jer, biti prvi, rekla je, ujedno je i blagoslov, i teret, odgovornost.

Slijedio je govor s. Marije Stele Filipović, koja je od prvoga dana djelatnica ove Škole, kao nastavnica predmeta Hrvatski jezik koja je u svome govoru naglasila:

« Gimnazija, naša katolička gimnazija, preuzima ideju oblikovanja duha i tijela prema kršćanskim načelima, a to znači da se u katoličkoj gimnaziji uči, podučava, misli i radi, dakle sve to se čini kako bi tijelo i duh bili oblikovani Božjom ljepotom, Božjom slavom u Isusu Kristu. Stoga osobe, koje izlaze iz ove gimnazije, trebaju izići „lijepe“, lijepo oblikovane.

Forma, kojom se izriče ljepota u predmetu koji ja predajem, svakako je ljepota riječi, ljepota hrvatskoga jezika. Svake godine na ovom mjestu ponovim rečenicu: Hrvatski se voli znanjem. Želim njome uvijek istaknuti ljubav prema hrvatskom jeziku, koja mora imati cijenu, a to je trud koji ulažemo u znanje, njegovanje, čuvanje od stranih utjecaja, lijepo izražavanje, ulaženje u dubinu značenja riječi, jer tamo se krije ljepota. To potvrđuje i pjesnik Drago Ivanišević, kada kaže: Jer Hrvatska nije zemlja, kamen, voda, / Hrvatska je riječ koju naučih od majke / i ono u riječi mnogo dublje od riječi…»

Slijedio je govor o. Ivana Matića, bivšega ravnatelja, koji je rekao da su dani u IKG-u bili sretni dani u njegovu svećeničkom i redovničkom životu, potaknuvši nadalje sve na entuzijazam u stvaranju novoga jer u zrelom smo razdoblju kojem je sve na raspolaganju za bogate plodove.

Proslava je završila zajedničkim domjenkom bivših i sadašnjih učenika, roditelja,  zaposlenika i ravnatelja  u potkrovlju Škole, uz koji su bili pripravljeni prigodni plakati s fotografijama iz života Škole  , a sve je bilo popraćeno slavonskom pjesmom i tamburaškom glazbom.

Autor: