Svečanost podjele nagrada i priznanja najboljim radovima natječaja „Trenutak uspomene“

20.09.2021.

Povodom 162. obljetnice smrti hrvatskoga bana Josipa Jelačića, koja je obilježena u svibnju ove godine, Turistička zajednica grada Zaprešića pripremila je kreativni literarni natječaj „Trenutak uspomene“ za učenike osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske, u spomen na banovu veliku ljubav prema pisanju i poeziji. Nacionalni je natječaj pokrenut za najbolju priču ili pjesmu i to na šest jezika kojima je govorio i sam ban Jelačić: hrvatskom, njemačkom, talijanskom, francuskom, mađarskom i latinskom.
Na natječaj je pristiglo gotovo 200 radova iz cijele Hrvatske, a povjerenstvo je imalo težak zadatak izabrati najbolje. Među izabranih 7 srednjoškolskih radova u kategoriji stranih jezika bio je i rad Brigite Kupanovac, učenice 3.a razreda Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti u Osijeku.
U subotu, 18. rujna 2021. godine, učenica Brigita Kupanovac i njezina mentorica Ružica Filipović, s. Marija Stela, u pratnji Brigitine sestre Karmen, uputile su se u Zaprešić na svečanost dodjele priznanja i nagrada.
Program je započeo u 11 sati u Vršilnici, zgradi koja je dio kompleksa Novih dvora bana Josipa Jelačića, u kojoj se nekada vršilo žito, a sada je preuređena u svečanu višenamjensku dvoranu. Najprije smo poslušali osvrte ocjenjivača na sve nagrađene radove. Nakon toga uslijedila je sama svečanost dodjele. Prvo su dodijeljene nagrade u kategoriji stvaralaštva na hrvatskom jeziku, a zatim na stranim jezicima, gdje je Brigita pjesmom Été na francuskom jeziku zavrijedila ovo lijepo priznanje. Mentori, sudionici i pratnja nakon dodjele uživali su u obilasku kompleksa Novih dvora uz tri (glumice) dvorske dame koje su im ispričale povijest imanja i obitelji Jelačić. Uslijedio je svečani objed kojim je program službeno završio. Nakon objeda posjetile smo Muzej „Matija Skurjeni“ koji se smjestio u prostoru nekadašnje žitnice. Muzej sadrži brojna nadrealistička djela naivca Matije Skurjenija, koji je život posvetio slikarstvu. Bilo je zanimljivo vidjeti fotografiju koja prikazuje ljetni atelje toga svjetski priznatog slikara, čijim je opusom bio i sam André Breton oduševljen. Navedeni je atelje smješten u drvarnici, a njegov zimski atelje smješten je uz štednjak u kuhinji. Zadivljuju skromne prilike u kojima su naši umjetnici stvarali svjetski priznata umjetnička djela.
Vratile smo se u Osijek u dobrom raspoloženju, obogaćene novim iskustvima i znanjem, očekujući objavu Zbornika radova natječaja „Trenutak uspomene“, koju je obećala učiniti Turistička zajednica grada Zaprešića.

Autor: