Riječ ravnatelja

Dragi naši posjetitelji,

dobro nam došli na stranice Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti u Osijeku!

S nekoliko riječi želimo vas uvesti u svijet naše gimnazije.

Sama odgojno-obrazovna povijest i tradicija našeg naroda povezana je s Družbom Isusovom, isusovcima. Prvu gimnaziju modernoga doba isusovci osnivaju 1607.godine , a isto tako i prvo hrvatsko sveučilište 1669. godine.

Klasična gimnazija? Pruža kvalitetan program odgoja i obrazovanja, iskustvom i tradicijom provjeren i potvrđen okvir koji priprema i osposobljava za izgrađivanje u zrele zauzete građane, za zanimanja za koja su djeca darovana talentima i afinitetima, kako bi uspješno nastavili željeno školovanje izabranim studijem. Time se svjesno zauzimamo za osobnu izgradnju naših učenika, kao i za širu perspektivu i prosperitet naše društvene zajednice.

Katolička gimnazija? Pripada krugu katoličkih škola koji se sve više šire iz potreba i izazova vremena i društva. Kao „katolička gimnazija“ želimo, pozvani smo i biramo više. Bitna nam i prevrijedna čovjekova duhovna dimenzija – ona koja veže i prožima sve čovjekove dimenzije, sposobnosti i darovanosti te ih uzdiže – um, pamćenje, osjećaje, slobodnu volju, maštu, kreativnost… One dolaze do izražaja i bivaju potaknute kroz različite nastavne i izvannastavne aktivnosti. Prožete Gospodinom, njegovim opredjeljenjem, prisutnošću, stilom života, vrijednostima koje donose i rast i sazrijevanje i osposobljavanje i znanje, ali i posvećenje, svetost, spasenje i Kraljevstvo Nebesko. Vjera, pouzdanje i računanje na Gospodina u izazovu života. Na nama je poticati, usmjeriti, podržati.

Isusovačka gimnazija? Specifičan katolički stil u kojem pedagogiju ne želimo svesti na puku metodologiju: „Intelektualni razvoj do punine bogomdanih darova prvi je i prevažan cilj isusovačkog obrazovanja. Njegov cilj nije samo nagomilavanje informacija ili čista priprema za određeno zanimanje. Iako je i to samo po sebi važno – već štoviše cjelovit rast svake osobe koji vodi u djelovanje. Djelovanje koje je posebno prožeto duhom i prisutnošću Isusa Krista, Sina Božjega, čovjeka za druge. Svrha je takva djelovanja poticanje učenika na samodisciplinu i inicijativu, integritet i brižljivost. U isto vrijeme izoštrava se uočavanje previđanja i površnosti razmišljanja nedostojnog osobe, ili još bitnije, opasnog za svijet u kojem su on i ona pozvani služiti i djelovati.“ Isusovački duh pomaže i ohrabruje u toj bliskosti s Isusom Kristom kroz različite aktivnosti, one već razrađene kao i one nove.

Učenik je u centru naše pažnje i u suradnji nastavnici – roditelji – isusovci nastojimo zajedno oko ostvarenja ideala kojima želimo doprinijeti svojim obiteljima, našem gradu i domovini, a Gospodinu odgovoriti srcem i dušom birajući uvijek ono što je više i bolje – semper magis!

p. Sebastian Šujević SJ, ravnatelj